Iasul1900

vineri, 17 octombrie 2008

„Targul Iesilor“ – orasul celor 7 coline

„Sunt romani care n-au fost niciodata la Iasi, desi n-ar trebui sa fie nici unul..." (N. Iorga)

Mentionat pentru prima data in cronica rusului N. M. Tihomirov, sub numele de „Jasskii Torg" („Targul Iasilor"), Iasul avea sa devina unul dintre cele mai importante centre economice, politice si culturale din Moldova. Astazi, „Dulcele Targ al Iesilor" este al treilea oras al tarii, dupa Bucuresti si Constanta, iar vechiul si noul se impletesc aici intr-un tot armonios, care ii cucereste pe vizitatori.

Palatul Culturii, una dintre cladirile-simbol ale urbei, a fost construit intre anii 1906- 1925 pe locul fostelor Curti Domnesti, dupa planurile arhitectului I. Berindei. Are 298 de incaperi si ocupa o suprafata de 36. 000 m2,
iar stilul in care a fost ridicat este cel neogotic. In prezent, Palatul Culturii, ce poate fi vizitat in zilele de marti-duminica, intre orele 10.00-17.00, „gazduieste" sediile muzeelor de Istorie, de Arta, Etnografic si cel al Muzeului Stiintei si Tehnicii.

Casa „Dosoftei", in care functioneaza Muzeul Tiparului care pastreaza carti rare (printre care „Psaltirea slavona", tiparita de Coresi in anul 1570) si Biserica Sf. Nicolae Domnesc, ctitorie a lui Stefan cel Mare (edificiu in care au fost „unsi" domnitorii Moldovei din sec. XVI pana in 1859) sunt alte doua cladiri-monument aflate in apropiere de Palatul Culturii. O alta cladire emblematica pentru oras este cea a Teatrului National „Vasile Alecsandri", construita pe locul fostei primarii, dupa planurile arhitectilor vienezi Fellner si Helmer.

Catedrala Mitropolitana, ridicata intre 1833-1880 sub conducerea succesiva a mai multor arhitecti, a fost sfintita la 23 aprilie 1887. Dupa numai 2 ani, aici a fost adusa racla cu moastele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, la care vin sa se inchine, anual, sute de mii de pelerini. Alte lacasuri de cult cu o extraordinara valoare istorica sunt Biserica „Trei Ierarhi" (ctitorie a lui Vasile Lupu), Manastirea Golia, Manastirea Cetatuia (sec. XVII), Biserica Franciscanilor (sec. XVIII) etc. Daca ajungeti la Iasi, vizitati si „Bojdeuca" lui Creanga sau casele memoriale ale scriitorilor Alecsandri, Sadoveanu sau Toparceanu, Muzeul Unirii, Muzeul Teatrului, Gradina Botanica ori Observatorul Astronomic.

Niciun comentariu: